Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 57 чоловік

Орієнтовні вимоги до змісту атестаційних робіт для учнів 9 класу

Дата: 9 квітня 2019 о 09:56
142 перегляда

Українська мова

Ефективною формою проведення державної підсумкової атестації з української мови в 9 класі є диктант, текст якого укладають учителі  та затверджує керівник  закладу освіти. При цьому на розсуд педагогів можуть  підбиратися декілька варіантів.

Під час підготовки варто враховувати тематику текстів, орієнтовно визначену в соціокультурній змістовій лінії навчальної програми.

За обсягом тексти диктантів повинні містити 160 -170 слів.

Визначаючи кількість слів, ураховують як самостійні, так і службові частини мови.

На проведення атестації відводиться 1 астрономічна година. Відлік часу ведеться від початку читання вчителем тексту.

Вид роботи й назву тексту необхідно записати на дошці. 

Оформлення роботи

У верхній лівій частині титульної сторінки подвійного аркуша ставиться штамп закладу загальної середньої освіти, на ньому зазначається дата, наприклад: 01.06.2019р. Підпис роботи починається на сьомому рядку титульної сторінки:

Робота

на державну підсумкову атестацію

з української мови за курс базової середньої освіти

учня (учениці) 9 класу

( прізвище, ім’я, по батькові у формі родового відмінка)

На другій сторінці на перших двох рядках записують вид роботи та назву тексту, наприклад:

Диктант

Символи України

Методика проведення диктанту традиційна, однак під час державної підсумкової атестації має певні особливості.

 Спочатку вчитель читає весь текст, після чого не дає ніяких пояснень щодо його змісту, лексичного значення слів, правописних особливостей.

Після прочитання всього тексту читає перше речення,  учні уважно слухають. Далі це речення диктується для запису частинами, як правило, один раз. Після того, як учні запишуть речення, учитель читає його повністю з метою перевірки. Таким чином диктується кожне речення тексту.

Учитель обов’язково вказує місце  поділу тексту на абзаци. Після запису всього тексту він читає його ще раз, роблячи більш тривалі паузи  між реченнями  і   надаючи  змогу учням ретельно перевірити написане й виправити допущені помилки.

Текст потрібно диктувати виразно, відповідно до норм літературної вимови в такому темпі, щоб учні встигли вільно його записати.

Диктант оцінюється однією  оцінкою на основі таких критеріїв:

орфографічні та пунктуаційні помилки оцінюються однаково;

повторювані помилки (в одному і тому ж слові, яке повторюється в диктанті кілька разів) вважаються однією  помилкою; однотипні помилки (на одне й те саме правило), але у різних словах вважаються різними помилками;

розрізняють грубі помилки й  негрубі ( винятки з усіх правил; написання великої букви в складних власних назвах; правопис прислівників, утворених від іменника з прийменниками; заміна одного розділового знака іншим; заміна українських букв російськими, випадки, коли замість одного знака поставлений інший; випадки, що вимагають розрізнення не і ні – у сполученнях не хто інший, як…; не що інше, як…; ніхто інший не…, ніщо інше не …;  пропуск одного зі сполучуваних розділових знаків або порушенні їх послідовності;

орфографічні та пунктуаційні помилки  на правила, що не включено до шкільної програми, виправляють, але не  враховують. Також не вважають за помилку неправильну передачу так званої авторської пунктуації;

за наявності в диктанті більше п’яти виправлень оцінка знижується на один бал.

Нормативи оцінювання диктанту

Бали

Кількість помилок

Бали

Кількість помилок

1

15-16 і більше

7

4

2

13-14

8

3

3

11-12

9

1+1(негруба)

4

9-10

10

1

5

7-8

11

1(негруба)

6

5-6

12

-

Історія України. Всесвітня історія

Завдання для ДПА мають бути зорієнтовані на визначення рівня навчальних досягнень учнів, які включають основні питання програми.

Учитель готує кілька варіантів атестаційних робіт (наприклад, 10). Кожен з таких варіантів може містити по 22 тестових завдання з історії таких форм:

  •  завдання 1-16 мають чотири варіанти відповідей, серед яких треба вибрати одну правильну;
  •  у завданнях 17, 18 до кожної інформації, позначеної буквами, потрібно добрати одну правильну відповідь з варіантів, позначених цифрою;
  • у завданнях 19, 20 потрібно розташовувати історичні події у хронологічній послідовності;
  • завданнях 21, 22 мають сім варіантів відповідей, серед яких треба вибрати три правильні.

Зміст тестових завдань повинен відповідати навчальним програмам для загальноосвітніх навчальних закладів та змісту підручників з історії, рекомендованих Міністерством освіти і науки України.

Під час виконання завдань учні мають виявити:

- знання історичних фактів, подій, явищ, процесів, понять, термінів, хронології, картографії, історичних особистостей, культурно-історичних пам’яток;

- уміння аналізувати, узагальнювати, визначати причини й наслідки історичних подій та явищ, оцінювати їхнє значення;

- уміння встановлювати відповідність і послідовність між подіями, явищами, процесами та періодами;

- уміння працювати з історичними джерелами: історичними документами, картами, схемами, фотоматеріалами тощо.

Математика

Державна підсумковаатестація з математики проводиться за програмами, затвердженимиМіністерством освіти і науки України, а саме: «Математика. 5- 9 класи» та «Навчальнапрограма для поглибленоговивчення математики в 8- 9 класахзагальноосвітніхнавчальнихзакладів», розміщені на сайті МОН. Для проведення державної підсумковоїатестаціїготують не менше 10 варіантівконтрольнихробіт (якщокількістьучнів в класіменша 10, то по одному варіанту на кожного учня). Для учнівзагальноосвітніхкласівпропонуєтьсяподілитироботу на 3 частини. Перша частина – 10-12 завдань у тестовійформі з однією правильною відповіддю на кожнезавдання. Для кожного тестового завданнярекомендується подати 4-5 варіантіввідповіді. Завдання з виборомвідповідівважаєтьсявиконаним правильно, якщо в роботі указана тільки одна літера, якоюпозначена правильна відповідь. При цьомуучень не повинен наводити будь-якіміркування, щопояснюютьйоговибір. Друга частинаатестаційної роботи можескладатисяіз 4-6 завданьвідкритоїформи з короткою відповіддю. Такізавданнявважаютьсявиконаними правильно, якщо записана правильна відповідь (наприклад: число, вираз, коренірівняннятощо). Усінеобхідніобчислення, перетвореннятощоучнівиконують на чернетках. Третячастинаатестаційної роботи можескладатися з 3-4 завданьвідкритоїформи з розгорнутоювідповіддю. Завданнятретьоїчастинивважаютьсявиконаними правильно, якщоученьнавіврозгорнутийзаписрозв’язуваннязавдання з обґрунтуванням кожного етапурозв'язку та надавправильнувідповідь. Правильністьвиконаннязавданьтретьоїчастиниоцінюєвчительвідповідно до критеріїв і схемиоцінюваннязавдань з якимиучнізавчасноознайомлені. Для класів з поглибленимвивченням математики пропонуєтьсядодатичетвертучастину роботи. Їїрекомендуєтьсяскластиіз 3 завдань, щовідповідаютьпрограміпоглибленоговивчення математики. У кожнійізчастинатестаційної роботи рекомендуєтьсяпоєднатизавдання з алгебри і геометрії у орієнтовномувідношенні 2 до 1. Такожзавданнямаютьохоплювати весь курс математики 5-9 класу. Завданнятретьої та четвертоїчастинатестаційної роботи учнівиконують на аркушахзі штампом відповідногозагальноосвітньогонавчального закладу. Державна підсумковаатестація з математики проводиться протягом 135 хв. для учнівзагальноосвітніхкласів. Учнікласів з поглибленимвивченням математики виконуютьатестаційну роботу протягом 180 хвилин. При оцінюванніписьмової роботи необхіднокористуватисякритеріямиоцінюваннязатвердженими наказом МОН від 21.08.2013 № 1222 «Про затвердженняорієнтовнихвимогоцінюваннянавчальнихдосягненьучнівізбазовихдисциплін у системізагальноїсередньої освіти». Систему переведеннябалів у оцінкуобґрунтовують і оприлюднюють.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.